Zastanawiam się dlaczego tak mało mówi się o probiotykach? Reklamy, które bombardują nas z telewizora, każą spożywać witaminy i podobnego rodzaju suplementy. A to właśnie probiotyki, zaczynając swoją pracę w jelitach pomagają nam nie tylko odzyskac zdrowie, ale również pomagają w schudnięciu czy też pokonaniu alergii.
Na pewno nie raz spotkaliście się z nazwami: probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Co oznaczają te pojęcia?
Probiotyki to przyjazne organizmowi człowieka bakterie, wywierające pozytywny wpływ na jego zdrowie. Działanie probiotyków wspomagają prebiotyki, natomiast połączenie probiotyku z prebiotykiem w jednym preparacie to synbiotyk.
Probiotyki kolonizują jelita i odbudowują naturalną florę bakteryjną człowieka. To niepozorne działanie jest ogromnie ważne, ponieważ stanowi podstawę wielu procesów zachodzących w naszym organizmie i chroni przed chorobami.
Czym są probiotyki?
Probiotyki są to szczepy bakterii, które wspomagają odporność, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, ułatwiają trawienie, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów, regulują pracę jelit i zapobiegają biegunkom. Najlepiej zbadane szczepy bakterii probiotycznych i zarazem te najbardziej popularne to: Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococus i Streptococcus. Dobre bakterie, które żyją naturalnie w organizmie człowieka czasami występują w niedoborach, zwłaszcza podczas kuracji antybiotykami czy w innych stanach chorobowych organizmu. Wtedy powinniśmy sięgnąć po pomoc w postaci suplementu. Naturalne probiotyki dostarczymy do organizmu rownież wraz z pożywieniem. Znajdują się np. w kiszonkach oraz sfermentowanych produktach mlecznych.
Probiotyk a prebiotyk – czym się różnią?
Probiotyki to żywe organizmy, a będąc nimi muszą czymś się żywić. Jeśli mają wystarczającą ilość pożywienia, namnażają się i chętnie kolonizują jelita, co przynosi organizmowi same korzyści. Takim pożywieniem dla probiotyków są prebiotyki, te zaś występują naturalnie w żywności:szparagach, karczochach, cebuli, natce pietruszki i cykorii.
Co to jest synbiotyk?
Synbiotyk to nic innego jak probiotyk z prebiotykiem w formie jednego preparatu. Zawiera podobną ilość korzystnych mikroorganizmów, co sam probiotyk. Synbiotyki zazwyczaj łagodzą problemy trawienne, bóle brzucha i wzdęcia.
Compliflora to synbiotyk przeznaczony dla niemowląt, dzieci i osób dorosłych. Zawiera żywe kultury drożdżowe szczepu Saccharomyces boulardii oraz dwa szczepy bakterii kwasu mlekowego, które kolonizują zarówno jelito cienkie (Lactobacillus rhamnosus GG), jak i jelito grube (Bifidobacterium lactis). Produkt zawiera również oligofruktozę, która jest specjalną odżywką dla bakterii. Dzięki postaci rozpuszczalnego proszku preparat może być stosowany u niemowląt.
Preparat przeznaczony jest do postępowania dietetycznego w: biegunkach, alergiach pokarmowych, przypadku obniżonej odporności, okresie antybiotykoterapii.
Zalecane spożycie:
1-2 saszetki dziennie lub według wskazań lekarza. Niemowlęta i dzieci do 3. roku życia: saszetkę rozpuścić w minimum 100ml zimnego lub letniego płynu np. w wodzie, ściągniętym mleku matki albo półpłynnym pokarmie. Dzieci powyżej 3. roku życia i dorośli: preparat można wymieszać z chłodną wodą, mlekiem, jogurtem. Należy wykorzystać całą zawartość saszetki jednorazowo. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki: Maltodekstryna, oligofruktoza, żywe kultury drożdżowe Saccharomyces boulardii, mikroenkapsułkowane żywe kultury bakterii kwasu mlekowego; Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 oraz Bifidobacterium lactis BS01, substancja przeciwzbrylająca - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych.
1 saszetka zawiera:
- szczepy bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus GG 2x10^9CFU*,
- Saccharomyces boulardii 2x10^9CFU*,
- Bifidobacterium lactis BS01 2x10^9CFU*,
- oligofruktoza 200mg.
*CFU - jednostka tworząca kolonię.
Jak wiadomo dieta czlowieka czy małego czy dorosłego powinna być na tyle rożnorodna, aby dostarczaś wszelkich niezbędnych składników pokarmowych do organizmu. Niestety jesteśmy coraz bardziej zabiegani. W ciągu dnia nie ma czasu aby zjeść odpowiednio zbilansowany posiłek. Dlatego też warto jest sięgnąć po taką jedną, małą saszetkę, rozmieszać ją z wodą i wypić. Mamy wtedy chociaż odrobinę rozgrzeszenia, że coś dobrego zrobiliśmy dla organizmu.
Preparat jest praktycznie bez smaku także nie należy się obawiać, że komuś nie będzie smakować. Wcześniej jednak sugeruję, aby zapoznać się z kartą produktu i ostrzeżeniami producenta, jeśli jesteście alergikami..Opakowanie zawiera 10 wygodnych saszetek, w cenie około 15 zł. Ponieważ CompliFlora zawiera żywe kultury bakterii i drożdży, które są wrażliwe na ciepło i zwiększoną wilgotność, dlatego należy przechowywać go w suchym miejscu w temperaturze pokojowej lub w lodówce (w zakresie temperatur 2-25oC), w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Jeśli nie znacie jeszcze probiotyków, prebiotyków i synbiotyków to najwyższa pora, aby wspomóc jelita. Tym bardziej, że zdrowie i odporność pochodzą również z jelit. Pamiętajcie o tym jesienią.
Uwaga! Przedstawione informacje nie są pisane przez lekarza, farmaceutę czy specjalistę medycyny naturalnej. Nie zastąpią opinii i wiedzy wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Wszelkie rady, które wynikają wyłącznie z mojego prywatnego doświadczenia stosujesz na własną odpowiedzialność.