8/21/2018

"Chrzań te diety" - czyli jak z dietami rozprawiają się Agnieszka Piskała i Krystyna Romanowska

Słowo „dieta” to chyba najbardziej znienawidzona pozycja w słowniku każdego narodu.
Zazwyczaj dieta kojarzy nam się źle. Czy to z racji wyrzeczeń, które musimy poczynić czy też zostało nam obrzydzone w sezonie przed bikini, kiedy to każda stacja telewizyjna, każdy program i każda gazeta w kiosku przypomina nam, że trzeba przejść na dietę, bo lato i sezon bikini się zbliżają.


Tyle ile diet na świecie tyle samo niedomówień i mylnych informacji. Nie mówiąc już o tym, że wraz z modą ta dziedzina życia również ulega częstym zmianom.
Dwie panie Agnieszka Piskała – dietetyk, coach i Krystyna Romanowska – dziennikarka i autorka książek, postanowiły większość tych mitów obalić.
Autorki zajmują się wieloma tematami, dotyczącymi właściwego odżywiania.
Czy gluten naprawdę szkodzi?
Dlaczego nie możemy schudnąć?
Czy istnieją „niezdrowe” produkty?
Czy warto drobić detoks?
Co robić jeśli mamy w domu małego niejadka?


Wszystkie porady i dietetyczne wskazówki Agnieszki Piskały przeplatane są rozdziałami, w których Krystyna Romanowska rozmawia z coachami, psychoterapeutami i lekarzami.
Jak już wspomniałam wyżej w „Chrzań te diety” najdziemy również sporo porad dla mam w jaki w sposób wyrobić u swojego dziecka właściwe nawyki żywieniowe.

Chrzań te diety” napisano przystępnie i z ogromną dozą humoru. Książka lekka, zrozumiała, ale nie zarozumiała. Dla każdego, kto chce w rozsądny sposób zarządzać swoim odżywianiem.
Książka dla osób, które w jakiś sposób pogubiły się w tym żywieniowym bałaganie. Zaleca przede wszystkim dystans i zdrowy rozsądek. "Chrzań te diety" odpowiada dosyć dosadnie na wszystkie złote porady dietetyczne, redukcje, detoksy i inne dziwne pomysły, którymi jesteśmy atakowani przez media.
Dlatego drogie panie nie popadajmy w kompleksy, depresję i za wszelką cenę nie próbujmy schudnąć.
Włączmy rozum i zdrowy rozsądek, a od czasu do czas pozwólmy sobie na mały grzeszek dietetyczny, bo to przecież nic złego. Nie dajmy się zwariować.
Jedzenie w żadnym wypadku nie powinno wywoływać w nas poczucia winy. Żyjemy niestety w „doskonałym” świecie, gdzie zaburzenia odżywiania są coraz częstszą normą u kobiet i mężczyzn. A przecież nie tak to wszystko powinno wyglądać.


To ogromna przyjemność czytać zapis błyskotliwego dialogu mądrych kobiet, odnoszących się do świata ze zdrowym dystansem i szanujących życiowe wybory innych. Jest to książka dla wszystkich tych, którzy chcą w mądrzejszy sposób decydować o swoim życiu. - Tomasz Sobierajski

Agnieszka Piskała ma wyjątkowy talent. Jako dietetyk nie tylko zna się na rzeczy, ale potrafi kapitalnie przekonać do siebie. Jej się po prostu ufa. - Michał Olszański

Wreszcie trzeźwy głos, że król jest nagi! Że odstawiając gluten, łatwo sobie zaszkodzić, że na detoksach najlepiej wychodzą producenci blenderów, i że na diecie 1000 kalorii można przytyć... Świetna, gęsta książka, ostra jak kuchenny nóż! - Anna Augustyn Protas, „Claudia“



Nie dajmy się zwariować?

Informacje techniczne: wydawnictwo Pascal, oprawa: miękka, rok wydania: 2017, ilość stron: 320.