Na ciasto marchewkowe miałam ochotę od bardzo
dawna, ale jak tu wybrać z miliona przepisów, które znajdują się
w internecie?
Po raz kolejny postanowiłam zaufać mojej intuicji
i trochę pokombinowałam z przepisami, które wydały mi się
najfajniejsze.
Zatem zapraszam do marchewkowej przygody.
Zatem zapraszam do marchewkowej przygody.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 150 ml oleju roślinnego
- 250 g drobno startej marchewki (około 3 średnie marchewki)
- 50 g wiórków kokosowych, przyrumienionych na złoto na suchej patelni
- 200 g mąki
- starta skórka starta i wyciśnięty sok z połówki pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Produkty do ciasta
powinny mieć temperaturę pokojową.
Na samym początku ubijamy jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej i mieszamy dalej. Do tak przygotowanej masy dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach tarki, skórkę i sok z pomarańczy oraz zrumienione wiórka kokosowe.
Na samym początku ubijamy jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej i mieszamy dalej. Do tak przygotowanej masy dodajemy marchewkę startą na najmniejszych oczkach tarki, skórkę i sok z pomarańczy oraz zrumienione wiórka kokosowe.
W drugim
naczyniu mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól
– po czym dodajemy do masy marchewkowej i delikatnie
mieszamy.
Surowe ciasto przekładamy do formy 35x25 i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około godzinę. Kiedy patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znaczy, że jest ono gotowe.
Ciasto można również upiec w tortownicy i zrobić klasyczny torcik.
Surowe ciasto przekładamy do formy 35x25 i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 stopni na około godzinę. Kiedy patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy to znaczy, że jest ono gotowe.
Ciasto można również upiec w tortownicy i zrobić klasyczny torcik.
Krem :
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru około 80 g
- 2 śmietan fixy
- starta skórka i sok z połówki pomarańczy
W tym przypadku produkty powinny być schłodzone.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix, a następnie serek mascarpone i dodatki z pomarańczy.
W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i fix, a następnie serek mascarpone i dodatki z pomarańczy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa
blaty i przekładamy kremem śmietanowym. Wierzch posypujemy
uprażonymi płatkami migdałów i całość wstawiamy do lodówki.
Najlepiej na noc.
Ciasto smakuje rewelacyjnie. Jest nie za słodkie,
delikatnie wilgotne, a lekka nutka pomarańczy
i wiórek kokosowych dodają mu świeżego akcentu.
i wiórek kokosowych dodają mu świeżego akcentu.
Jestem zła na siebie, że tak długo czekałam z
wypróbowaniem tego ciasta.
Mam nowy hit i wiem, że ciasto marchewkowe będzie się pojawiać częściej w moim domu.
Mam nowy hit i wiem, że ciasto marchewkowe będzie się pojawiać częściej w moim domu.
Smacznego 💖