Ponieważ post z opisem właściwości i zastosowania sody oczyszczonej
bardzo się Wam spodobał, dzisiaj postanowiłam opisać kolejną perełkę z
kuchni, którą możemy wykorzystać niekoniecznie tylko do gotowania.
Kurkuma
jest rośliną z rodziny imbirowatych. Do użytku przeznaczony jest
jej starty korzeń. Jest ona przyprawą popularną w krajach
azjatyckich. Kurkuma (a zwłaszcza jej składnik kurkumina –
polifenol o właściwościach leczniczych) nadaje żółto-pomarańczowy
kolor.
Ma
ona szerokie spektrum zastosowania nie tylko leczniczego, ale również
w kosmetyce.
źródło kobieta.onet.pl
ZDROWIE
Problemy
trawienne - Kurkuma wykazuje właściwości żółciopędne,
działa łagodnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i
rozkurczająco. Pomaga przy dolegliwościach żołądkowych.
Wspomaga
pracę mózgu - Kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze
w ludzkim mózgu. Pobudza namnażanie i różnicowanie komórek
nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie
lub urazie.
Wzmacnia
odporność i zwalcza infekcje - zawarta w kurkumie
kurkumina może znaleźć zastosowanie w leczeniu infekcji
wirusowych. Hamując namnażanie wirusa, może zarówno poprawić
samopoczucie pacjenta, jak i ułatwić działanie właściwych
środków przeciwwirusowych.
Choroby
oczu – kurkuma pomaga przy leczeniu zespołu suchego oka,
zapaleniu spojówek czy nawet jaskry.
Obniża
poziom cholesterolu i cukru we krwi – ale to zostało na
razie przetestowane na zwierzętach laboratoryjnych.
KUCHNIA
Kurkuma
to jedna z powszechnie używanych przypraw w krajach Bliskiego
Wschodu, czy azji. Jest praktycznie kluczowym składnikiem musztardy
i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do
potraw duszonych, zup i ryżu. Spróbujcie dodać ją do rosołu czy
też ugotować na obiad ryż z dodatkiem tej przyprawy. Nie tylko
wzbogaci smak, ale doda potrawom piękną, złotą barwę. Należy
również pamiętać żeby nie przesadzać z jej ilością 1/8-1/4 łyżeczki wystarczy swobodnie na 4 porcje obiadowe.
źródło sekrety-zdrowia.org
KOSMETYKA
Kurkumę
wykorzystuje się do barwienia pomadek, podkładów do makijażu czy
także płukanek do włosów. Olejki z kurkumy są również
wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym, gdzie nadają
orientalną nutę zapachową.
Jeśli
chodzi o właściwości pielęgnacyjne sama przetestowałam na sobie
maseczkę z 1 łyżeczki kurkumy rozmieszanej z odrobiną jogurtu czy
maślanki. Przez 2 tygodnie codziennie moja cera odzyskiwała zdrowy
koloryt i poprawę nawilżenia skóry. To działa!
Taka
maska ma również właściwości antyseptyczne więc dodatkowo
nadaje się do pielęgnacji cery trądzikowej czy przetłuszczającej
się.
Stosowałam
również pastę do zębów z oleju kokosowego wymieszanego z
kurkumą.
Jej właściwości były powiedziałabym nawet, że lepsze
niż przy zastosowaniu past tradycyjnych, poza tym, że zapach i smak mogą co
niektórych zniechęcić, żeby były ładnie doczyszczone i rozjaśnione, a zapach w ustach zneutralizowany.
Generalnie
powiem Wam, że kurkuma jest świetna i warto na temat jej zastosowania poczytać
więcej. Nie podawałam w tekście konkretnych przepisów tylko
dlatego, że wydaje mi się, że jak ktoś chce się za taką
pielęgnację zabrać powinien nieco informacji sam poszukać, żeby
był pewien tego co będzie robił ze sobą, swoja twarzą czy
organizmem.
źródło stressfree.pl
Na koniec jako ciekawostkę pokaże
Wam ile bogactwa znajduje się w tym niepozornym proszku.
Wartości
odżywcze zmielonej kurkumy (w 100 g/w 1 łyżeczce, tj. 3 g)
Wartość energetyczna - 312/9 kcal
Białko ogółem - 9.68/0.29 g
Tłuszcz - 3.25/0.10 g
Węglowodany - 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
Błonnik - 22.7/0.7 g
Wartość energetyczna - 312/9 kcal
Białko ogółem - 9.68/0.29 g
Tłuszcz - 3.25/0.10 g
Węglowodany - 67.14/2.01 g (w tym cukry proste 3.21/0.10)
Błonnik - 22.7/0.7 g
Witaminy | Minerały | Kwasy tłuszczowe |
Witamina C – 0.7/0.0 mg |
Wapń
– 168/5 mg
|
Nasycone
- 1.838/0.055 g
|
Tiamina – 0.058/0.002 mg |
Żelazo
- 55.00/1.65 mg
|
Jednonienasycone
- 0.449/0.013 g
|
Ryboflawina –0.150/0.004 mg |
Magnez
- 208/6 mg
|
Wielonienasycone
- 0.756/0.023 g
|
Niacyna - 1.350/0.041 mg |
Fosfor
- 299/9 mg
|
Tłuszcze
trans - 0.056/0.002 g
|
Witamina B6 -0.107/0.003mg |
Potas
- 2080/62 mg
|
-------
|
Kwas foliowy - 20/1 µg |
Sód
– 27/1 mg
|
-------
|
Witamina K - 13.4/0.4 µg |
Cynk
- 4.50/0.14 mg
|
-------
|
Witamina E – 4.43/0.13 mg |
-------
|
-------
|
I jak uważacie warto czy nie poeksperymentować z kurkumą?
Uwaga! Przedstawione informacje nie są pisane przez lekarza, farmaceutę czy specjalistę medycyny naturalnej. Nie zastąpią opinii i wiedzy wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Wszelkie rady, które wynikają wyłącznie z mojego prywatnego doświadczenia - stosujesz na własną odpowiedzialność.
Wykorzystane źródło: www.poradnikzdrowie.pl i materiały znalezione w internecie.
Źródło
danych tabeli: USDA National Nutrient Database for Standard Reference