Dawno nie propagowałam nic zdrowego do jedzenia.
Moja dzisiejsza propozycja to duszone warzywa, które
są tak wyśmienite, że zawartość garnka znika w oka mgnieniu.
Do
wykonania dania potrzebujemy:
·
pokrojone w grubą kostkę 2-3 cebule,
·
pokrojone 2-3 ząbki czosnku,
·
pokrojone w talarki 2-3 marchewki,
·
paseczki z 1 dużej lub 1,5 papryki,
·
średnia cukinia pokrojona w talarki
ćwiartki,
·
ugotowany i obrany bób,
·
zielenina
·
pomidory lub domowy przecier pomidorowy.
Ilości celowo podaję do wyboru w zależności co kto
lubi składniki można dowolnie zmieniać.
Zaczynamy od przesmażenia na maśle czy oleju cebulki
po około 5-ciu minutach dodajemy czosnek, następnie resztę warzyw – oprócz
bobu. Warzywa obsmażamy krótko 2-3 minutki zalewamy przecierem pomidorowym lub
dajemy pokrojone w duże kawałki 3 pomidory. To zapewni nam odpowiednią ilość
płynu do duszenia. Jeśli zachodzi taka potrzeba można dolać odrobinę wody.
Warzywa możemy dusić dłużej do miękkości lub żeby były jak dobrze ugotowany
makaron al dente. Następnie dodajemy zieleninę, oregano, bazylię, sól, pieprz
do smaku, dorzucamy bób, żeby się zagrzał. I możemy danie serwować. U mnie w
domu króluje kasza jaglana.
więc to ona będzie dzisiaj gościem honorowym.
Proste, smaczne i mało skomplikowane. Wierzch dania
możemy ubrać kawałkami oscypka lub innego sera, który ma swój skomplikowany
charakter.
Zachęcam gorąco do wypróbowania tej propozycji,
dopóki mamy, świeże, sezonowe warzywa.
Smacznego :-)