Za
oknami zima. Temperatura też nie jest zbyt zachęcająca. W takie
dni najlepiej jest poprawić sobie humor czymś smacznym,
aromatycznym i rozgrzewającym.
Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne curry z drobiu. Jest to moja dosyć luźna interpretacja tego niesamowicie popularnego dania, które doskonale pokrzepi nasze kubki smakowe.
Podane
ilości wystarczą swobodnie na 5-6 porcji:
Do
przygotowania potrzebujemy:
- 3 piersi kurczaka pokrojone w kostkę,
- 2 cebulki pokrojone w grubą kostkę,
- 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- kawałek pokrojonej papryczki chili ( w zależności od upodobań – większy lub mniejszy),
- 2 pokrojone marchewki,
- 4 łodygi selera naciowego
- groszek mrożony,
- puszka mleka kokosowego,
- kostka rosołowa- drobiowa rozpuszczona w szklance wody,
- przyprawa curry,
- zielona pietruszka świeża lub suszona,
- pieprz do smaku.
Gotowe
danie podajemy z ryżem białym lub brązowym.
Nasz
żołądek jest pocieszony zimową porą, kubki smakowe szaleją , a
w domu pachnie tak , że żadna świeca Yankee Candle temu nie podoła
:-)
Smacznego
:-)
P.S.
Macie może jakiś pomysł czym zastąpić kostki rosołowe w
daniach? Jest to szybka alternatywa na dodanie smaku potrawie, ale
chciałabym ją stopniowo zacząć eliminować ze swojej kuchni. A
gotować bulionów mi się nie chce :-P